Jong geleerd is oud gedaan - 20 jaar afvaleducatie voor lagere scholen

 

Leren Afval Beheren op School (LABO), ons educatief project voor lagere scholen, viert zijn twintigste verjaardag. Sinds 2004 organiseerden Fost Plus, GoodPlanet en de OVAM interactieve workshops voor 420.000 kinderen in 20.000 klassen in Vlaanderen. En dat verdient taart! Vrije Basisschool Bleydenberg in Wilsele was dan ook meer dan blij om ons te ontvangen.

De LABO-workshops zijn een initiatief van Fost Plus en de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij), die samen een jaarlijks budget van 350.000 euro voorzien. Daardoor kunnen de workshops gratis worden aangeboden aan scholen in Vlaanderen. In Wallonië bestaat een gelijkaardig initiatief in samenwerking met Be WaPP.

De volwassenen van morgen

De LABO-workshops worden geanimeerd door de duurzaamheidscoaches van GoodPlanet. De rode draad is het verhaal van ‘De Bende van de PAD’s’ (Plots Afgedankte Dingen), waarin kinderen leren over de impact van afval en zwerfvuil. Ze nemen onder andere deel aan een sorteerspel waarin ze verschillende soorten afval leren herkennen en correct leren sorteren, waarna ze op zoek gaan naar betere, meer circulaire oplossingen voor afval. Daarnaast ontdekken ze hoe sorteer- en recyclagecentra werken en wat er gebeurt met gerecycleerde materialen.

Afvalbeleid is een thema dat kadert in de milieubewuste waarden van onze school. Wij zien dit heel breed: van een groene speelplaats tot het gebruik van brooddozen en drinkbussen. Jong geleerd is oud gedaan en de LABO-workshops maken daar zeker deel van uit.

Basisprincipes van de circulaire economie

Door middel van opdrachten en groepsactiviteiten leren de kinderen de basisprincipes van de circulaire economie kennen: recycleren, hergebruiken, herstellen, verminderen en omdenken. LABO wil kinderen voorbereiden om, als de volwassenen van morgen, bewust en verantwoord om te gaan met afval. Dit is van nog groter belang nu uit recente cijfers blijkt dat we steeds vaker fout sorteren in de blauwe zak.

Leren hoe je kunt bijdragen aan een circulaire economie is een essentiële les voor de toekomst. Door kinderen al vroeg bewust te maken van correct afvalbeheer, helpen ze de materiaalketen te sluiten en bouwen ze mee aan een duurzamere toekomst.