België is de thuishaven van enkele van de meest roemruchte festivals ter wereld. Aan al dat festivalplezier hangt echter een stevig ecologisch prijskaartje. Afvalbeheer is dan ook een prioriteit voor festivalorganisatoren. Sinds deze zomer schakelen zij nog een versnelling hoger met de verplichte invoering van herbruikbare bekers. Fost Plus, de referentie inzake verpakkingsrecyclage thuis, werkt al 10 jaar samen met Dour om de sorteerreflex te installeren – ook wanneer mensen in festivalmodus zijn.
Het was Dranouter in 2003 dat voor het eerst een sorteerproject op de festivalweide testte. Dour bleef niet lang achter. “In het begin was onze rol heel operationeel”. Aan het woord is Christine Vermeulen, project manager OOH. “Maar ondertussen zijn we een adviserende partner op het terrein. Net zoals we voor de selectieve inzameling thuis samenwerken met tal van partners, hebben we voor de festivalwerking datzelfde ecosysteem uitgebouwd.”
Visuele controle
Op Dour is het afvaloperator Vanheede die instaat voor de levering en plaatsing van de juiste afvalbakken. Ze zorgen ook voor de eerste visuele controle van wat er van op het terrein naar de opslagzone komt. En da’s niet voor niets: een recente bevraging bij de 6 PMD-sorteercentra ontblootte tal van grappige en minder grappige vondsten in het PMD, waaronder een kussen dat meegekomen was van een festival. “We leren constant bij. Ons uitgangspunt is steeds de festivalganger, en hoe we deze zo goed mogelijk kunnen begeleiden in het juiste gedrag aannemen.”
Een belangrijke vaststelling daarbij is dat een schone festivalwei, schoon blijft. “Dat hebben bijna alle festivals deze zomer vastgesteld, nu er alleen nog maar herbruikbare bekers in omloop waren. Hoe beter aangegeven waar die naartoe moeten, hoe minder er op de wei of in de vuilnisbak terechtkomen.”
Transitie naar hergebruik
De omschakeling naar herbruikbare bekers, en binnenkort ook herbruikbaar eetgerei, is de volgende horde. “Wij gebruiken Dour als testproject. Nu zijn het de bekers, maar op termijn zullen ook meer eenmalige verpakkingen omschakelen naar herbruikbare alternatieven. Wij hebben samen met Dour getest wat het beste werkt in termen van communicatie, dankzij de ecoteams op het terrein maar ook via sorteeranalyses. We zijn echt gaan kijken hoeveel herbruikbare bekers toch bij het PMD terechtgekomen zijn en hoeveel PMD er in het restafval zit. Dat is intensief, maar geeft ons belangrijke inzichten in het gedrag van de festivalganger.”
Expertisecentrum
En de toekomst? “We zijn een expertisecentrum aan het uitbouwen rond hergebruik. Recyclage alleen zal de wereld niet redden en men kijkt naar ons voor advies en ondersteuning. Met de lessen die we trekken uit de samenwerking met Dour kunnen we volgende jaar andere festivals en organisaties nog gerichter ondersteunen."
- Tips en advies voor het sorteren van PMD op festivals, buurtfeesten, concerten, rommelmarkten of sportwedstrijden.