Yoghurtpotjes worden terug yoghurtpotjes in nieuwe Plastics2Chemicals-fabriek

 

Indaver opent in de Antwerpse haven een gloednieuwe fabriek voor de geavanceerde recyclage van polystyreen (PS) en polyolefine (PO). De installatie is uniek in Europa omdat er nieuwe grondstoffen gemaakt worden die opnieuw in de voedingssector gebruikt kunnen worden.

Circulariteit is een uitdaging voor alle plastics, maar meer nog voor PS en PO. De Plastics2Chemicals-technologie laat toe om dat materiaal te transformeren in recyclaat met een kwaliteit en zuiverheid die equivalent is aan nieuw materiaal. Zo moeten er minder nieuwe grondstoffen gebruikt worden.

De opening van de fabriek komt op het moment dat veel bedrijven op zoek zijn naar oplossingen om te voldoen aan de ambitieuze recyclagedoelstellingen van de Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR). Deze stelt onder andere dat nieuwe verpakkingen meer gerecycleerd materiaal moeten bevatten, wat nog niet altijd mogelijk was voor alle types van gerecycleerd plastic uit mechanische recyclage.

Materiaal uit België en Frankrijk

Zowel Fost Plus in België als CITEO in Frankrijk leveren gesorteerd verpakkingsmateriaal voor recyclage. In België gaat het bijvoorbeeld om yoghurtpotjes, vleesschaaltjes, champignonbakjes, folies en zakjes die ingezameld worden via de blauwe zak, en zo dus opnieuw potjes, folies en zakjes kunnen worden. Trinseo, INEOS Styrolution en TotalEnergies zullen het gerecycleerde materiaal verder verwerken.

Het project vertegenwoordigt een investering van 60 miljoen euro. Het eerste materiaal rolt eind 2024 van de spreekwoordelijke band. Plastics2Chemical heeft een startcapaciteit van 26.000 ton per jaar. Deze wordt geleidelijk opgeschaald tot 65.000 ton per jaar tegen 2028.