Nieuws

Fost Plus perspectief op nieuwe verpakkings- en verpakkingsafvalregelgeving

 

Fost Plus volgt de discussie rond de nieuwe PPWR-regels (Packaging and Packaging Waste Regulation) nauwgezet. Deze is immers bepalend voor de toekomst van verpakkingen en recyclage in België. Als de organisatie die een duurzaam beheer van huishoudelijke verpakkingen in België wil promoten, erkent Fost Plus het belang van deze regelgeving om de leden te helpen hun ambitieuze duurzaamheidsdoelen te bereiken.

Public & Regulatory Affairs Manager Thomas De Meester benadrukt dat hoewel de nieuwe verpakkingsregels nu als een verordening komen in plaats van een richtlijn - wat een positieve verandering is omdat het streeft naar een meer uniform speelveld in de Europese markt - de echte impact pas duidelijk zal worden zodra de secundaire wetgeving van kracht wordt. “Deze secundaire wetgeving, bestaande uit meer dan 30 gedelegeerde en uitvoeringshandelingen (‘delegated en implementing acts’), zal de specifieke regels en richtlijnen definiëren die nodig zijn om de gestelde doelen te bereiken. Maar dat is ongetwijfeld nog een langdurig proces.”

Grote verschillen in recyclage-infrastructuur

Fost Plus heeft verschillende belangrijke aandachtspunten geïdentificeerd. Een eerste significant punt is het concept van ‘op grote schaal gerecycleerd’. Tegen 2035 moet een recyclagedoel van 55% worden gehaald in heel Europa voor bepaalde verpakkingsmaterialen, anders mogen deze materialen niet langer op de markt worden gebracht. De uitdaging ligt in de uiteenlopende niveaus van recyclage-infrastructuur in de lidstaten. 
“België heeft een zeer uitgebreid netwerk van moderne, lokale recyclage-infrastructuur, terwijl andere landen nog in de beginfase van afvalinzameling zitten. Uit de blauwe PMD-zak worden niet alleen PET-flessen, blikjes of drankkartons gerecycleerd, waarvoor de markt al erg matuur is, maar ook PP-folies of PS-schaaltjes, die in sommige landen zelfs niet eens gescheiden ingezameld worden. Deze ongelijkheid zou de vooruitgang die in België is geboekt kunnen ondermijnen als de materialen worden verboden vanwege niet-gehaalde doelen elders.”

Gedrag van de burger bepalend voor adoptiegraad herbruikbare verpakkingen

Een tweede uitdagend aspect zijn de opgelegde preventiedoelstellingen. Tegen 2030 moeten de lidstaten de hoeveelheid verpakkingsafval per inwoner met 5% verminderen ten opzichte van het niveau van 2018. Zelfs voor landen die een snelle economische ontwikkeling doormaken zoals België, komt dit doel met aanzienlijke uitdagingen. Hoewel preventie en hergebruik absoluut de sleutel zijn tot het verminderen van de impact van verpakkingen op het milieu, dient de markt nog verder ontwikkeld te worden. 
 

Er is niet alleen nood aan robuuste logistieke ketens om bijvoorbeeld herbruikbare verpakkingen terug in circulatie te brengen maar ook aan de burger meekrijgen in het verhaal. Diens adoptiegraad zal bepalend zijn voor de snelheid van ontwikkeling. Vanuit haar nieuwe maatschappelijke rol zal Fost Plus de komende jaren pilootprojecten ondersteunen en helpen opschalen, met een duidelijke focus op het ecosysteem en het gedrag van de burger.

Nood aan wetgevend kader rond chemische recyclage


Tot slot stelt de PPWR ambitieuze doelstellingen rond het gebruik van gerecycleerd materiaal, en gerecycleerd plastic in het bijzonder. 

“Bedrijven maken zich zorgen om de beschikbaarheid van gerecycleerd plastic van hoge kwaliteit. Dat zal nog meer spelen voor contactgevoelige materialen. Chemische recyclage kan daar een oplossing bieden, maar die tonnages tellen niet mee in de recyclagecijfers. Er is dus nog werk aan de winkel voor het beleid.”

Meer weten over de PPWR? Download hier het webinar.