Duurzaamheid loont – alles over de Groene Punt-tarieven 2025

 

Zoals elk jaar publiceert Fost Plus in de zomer de Groene Punt-tarieven die Belgische bedrijven in het komende jaar zullen betalen voor de verpakkingen die ze op de markt brengen. Via het Groene Punt wordt de inzameling en de recyclage van de verpakkingen gefinancierd. Bedrijven die investeren in duurzaamheid worden beloond: dankzij het eco-modulatieprincipe genieten beter recycleerbare materialen van een lager tarief.

De Groene Punt-tarieven 2025 gelden voor alle huishoudelijke verpakkingen die bedrijven in 2025 op de markt zullen brengen en die ze begin 2026 zullen aangeven bij Fost Plus. Zo krijgen ze voldoende tijd om de tarieven in hun budget voor het komende jaar te integreren en waar nodig nog op zoek te gaan naar betere en duurzamere alternatieven.

Gebaseerd op reële kosten

De tarieven worden elk jaar opnieuw berekend op basis van het reële kostendeficit voor elk materiaal. Concreet brengen we voor elk materiaal de kosten in kaart die we maken voor het inzamelen, sorteren en recycleren. Ook de opbrengsten uit de verkoop van de materialen worden in rekening gebracht. Op die manier zorgen we ervoor dat al onze leden steeds een correcte en faire bijdrage leveren aan het systeem, gebaseerd op reële en actuele kosten.

Om aan de ambitieuze Belgische recyclagedoelstellingen te kunnen voldoen, investeerden we de afgelopen jaren sterk in de ontwikkeling van nieuwe recyclage-oplossingen en bijkomende recyclagecapaciteit op eigen bodem.

Opvallende trends en evoluties

Zoals elk jaar zien we een aantal opvallende evoluties in de Groene Punt-tarieven. Macro-economische factoren zoals inflatie en sterk fluctuerende materiaalprijzen hebben een grote invloed op de tarieven, net als evoluties in de wetgeving. Ook de impact van onze nieuwe erkenning laat zich voelen. Die loopt van 2024 tot 2028 en introduceert een aantal bijkomende verplichtingen en kosten, onder meer voor glas en papier-karton.

Het tarief voor niet-recycleerbare materialen bedraagt meer dan het dubbele van het hoogste recycleerbare tarief. Op die manier geven we een extra stimulans aan bedrijven om zo snel mogelijk over te schakelen naar recycleerbare alternatieven. Die transitie past ook in het engagement dat de sectoren hebben genomen om tegen 2025 enkel nog recycleerbare verpakkingen op de markt te brengen.

Ambitieuze recyclagedoelstellingen

Om aan de ambitieuze Belgische recyclagedoelstellingen te kunnen voldoen, investeerden we de afgelopen jaren sterk in de ontwikkeling van nieuwe recyclage-oplossingen en bijkomende recyclagecapaciteit op eigen bodem. Al deze inspanningen brengen uiteraard hogere kosten met zich mee, die verrekend worden in de tarieven die onze leden betalen.

En we blijven onze inspanningen verder opdrijven. Zo zijn we in de loop van dit jaar gestart met de eerste testen voor het sorteren en recycleren van opake PET-schaaltjes. Daardoor vallen die vanaf 2025 niet langer onder de niet-recycleerbare categorie en krijgen ze dan een apart Groene Punt-tarief mee, dat de geschatte verwerkingskosten weerspiegelt.

Al deze inspanningen resulteren jaar na jaar in uitstekende recyclagecijfers. In 2023 recycleerden we maar liefst 97% van alle verpakkingen die door onze leden op de Belgische markt gebracht werden. Voor de huishoudelijke plastic verpakkingen behaalden we een recyclagepercentage van 68%, waarmee we de Belgische doelstelling van 65% ruimschoots behalen. Op die manier zorgen we ervoor dat Belgische bedrijven niet alleen voldoen aan hun wettelijke verplichtingen, maar bovendien ook een mooie voorsprong kunnen nemen op toekomstige Europese doelstellingen.

Wat met de zwerfvuilkosten?

De nieuwe Europese richtlijn voor eenmalige verpakkingen (Single Use Packaging of SUP) bepaalt dat bedrijven vanaf 1 januari 2023 moeten bijdragen voor de opruimkosten van verpakkingen die in het zwerfvuil terechtkomen. Er is helaas nog steeds geen duidelijkheid hoe deze Europese richtlijn in Belgische wetgeving zal worden omgezet. Deze bijkomende kosten zullen in elk geval niet in de Groene Punt-tarieven verrekend worden, maar als een aparte zwerfvuilbijdrage verrekend worden.
 

Wat betekenen de nieuwe tarieven voor jouw bedrijf?

Via de link hieronder vind je een overzicht van de tarieven voor 2025 per materiaal. Met deze tarievenlijst kan je de impact op jouw verpakkingen nu al inschatten. In ons online aangiftesysteem MyFost is ook een module beschikbaar (Rapport MFRM03 – overzicht per verpakkingsfiche) waarmee je je financiële bijdrage voor 2025 kan simuleren op basis van de nieuwe Groene Punt-tarieven en je aangifte van 2023.