De laatste testen binnen het HolyGrail 2.0-project markeren een doorbraak voor digitale watermerktechnologie. Tussen 19 augustus en 19 december 2024 werden 5,6 miljoen harde post-consumer plastic verpakkingen met digitale watermerken op productniveau uitgesorteerd in het sorteercentrum van Hündgen in Duitsland. Dit is een belangrijke stap vooruit richting meer circulariteit voor plastic verpakkingen.
Post-consumer afvalstromen
De tests gebruikten voor het eerst harde plastic verpakkingen in PET, PP en PE die door de deelnemende merken voorzien werden van onzichtbare watermerken alvorens ze in de winkelrekken kwamen. Consumenten in bepaalde regio’s in Duitsland en Denemarken kochten, gebruikten en gooiden deze verpakkingen weg. Met een efficiëntie van 90% en meer tonen de testen de nauwkeurigheid van digitale watermerken aan, zelfs onder moeilijke industriële omstandigheden met opeengepakt materiaal en de aanwezigheid van productresten.
Meer gerecycleerd plastic in verpakkingen
Deze bevindingen tonen aan dat de Digimarc digitale watermerkentechnologie in combinatie met NIR-camera’s de traceerbaarheid van verpakkingsafval op productniveau kan verbeteren. Dit is belangrijk om te voldoen aan de normen voor het gebruik van gerecycleerd plastic zoals vastgelegd in de PPWR (Packaging and Packaging Waste Regulation). Deze gaan van kracht vanaf 1 januari 2030 en stellen dat alle plastic verpakkingen een bepaald aandeel aan gerecycleerd materiaal moeten bevatten. Voor verpakkingen van voeding is dit vandaag echter alleen nog maar mogelijk met gerecycleerd PET.
Volgende stap: Belgische testen
Nu HolyGrail 2.0 is afgerond, ligt de focus op marktadoptie onder het HolyGrail 2030 – Circular Packaging Initiative. Dit vervolgtraject wil de economische haalbaarheid bewijzen van slimme sortering en verwerking tot hoogwaardige recyclaten voor (voedsel)verpakkingen.
Vanaf dit najaar zullen ook in België testen plaatsvinden. Deze focussen specifiek op flexibele voedselverpakkingen in PP (films en folies). Het doel is om de technologie verder op te schalen. Tot op heden nemen Ferrero, Mondelez en Pepsico deel aan het project, maar andere merken kunnen nog steeds instappen. Als onderdeel van het traject, krijgen de deelnemende partners toegang te geven tot gerecycled PP van voedingskwaliteit, wat een primeur is voor mechanische recyclage.