Colgate-Palmolive ontwikkelt duurzame verpakkingsoplossingen. Met hun recycleerbare tandpastatube zetten ze een belangrijke stap richting een circulaire economie voor de verpakking van mondhygiëneproducten.
60% van alle huishoudens wereldwijd heeft minstens één product van Colgate-Palmolive in huis (1). De multinational in verzorgingsproducten neemt dan ook het voortouw om duurzame verpakkingsevoluties te ontwikkelen. Met hun recycleerbare tandpastatube zetten ze een belangrijke stap richting een circulaire economie voor de verpakking van mondhygiëneproducten.
“De verpakking van mondhygiëneproducten verduurzamen, bleek een ware uitdaging”, zegt Caroline Brucker, sustainability manager bij Colgate-Palmolive voor Frankrijk en de Benelux. “Zo verdwijnen in veel landen de tandpastatubes in het restafval omdat ze bestaan uit verschillende lagen, waaronder aluminium. De Colgate Smile for Good tandpastareeks was de eerste in 2019 die kon gebruik maken van deze tube in polyethyleen (HDPE), een recycleerbaar materiaal.”De tubes van al onze tandpasta assortimenten zullen geleidelijk op deze technologie overschakelen, zodat tegen eind 2023 al onze producten in België in dit recycleerbare materiaal zullen zijn. En wereldwijd zal dit tegen eind 2025 van kracht zijn."
Dat de tube theoretisch gezien recycleerbaar is, volstaat niet. Het moet ook in de praktijk werken. Colgate-Palmolive is daarom in nauw contact met materiaal- en recyclageorganisaties in de verschillende landen. In België wordt de tube gerecycleerd via de Nieuwe Blauwe Zak.
Recyclageoplossing voor elke verpakking
Zo’n 2% van alle verpakkingen die vandaag op de Belgische markt komen, zijn nog niet recycleerbaar. Vaak gaat het om complexe, samengestelde verpakkingen. Tandpastatubes bestaan vaak uit lagen van verschillende polymeren, al dan niet tussen een laagje aluminium. Dergelijke multi-materiaalverpakkingen verstoren de recyclage. Daar komt verandering in met een tandpastatube die voor 100% uit de plasticsoort polyethyleen (HDPE) bestaat..
“De Nieuwe Blauwe Zak bracht de recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval in een stroomversnelling”, zegt Steven Boussemaere, Director Projects & Development van Fost Plus. “Vandaag maken al meer dan 8 miljoen Belgen er gebruik van en tegen het einde van de zomer geldt het uniforme systeem voor iedereen. Tegelijk investeerden we in hoogtechnologische sorteercentra om al die nieuwe materiaalsoorten uit te sorteren. Zo sorteerden we vroeger op HDPE-flessen, veelal melkflessen en shampooflacons, en sorteren we nu alle HDPE-verpakkingen samen.”
HDPE-verpakkingen worden in de sorteercentra met behulp van Near Infra Red-technologie uitgesorteerd. Vervolgens worden ze in de recyclagecentra verwerkt tot plastic korreltjes die opnieuw gebruikt worden als grondstof voor producten zoals buizen, boxen en non-food flacons. Hiervoor werkt Fost Plus momenteel samen met gespecialiseerde partners in Duitsland.
Verandering voor heel het gamma
Er gaan jaarlijks wereldwijd zo’n 20 miljard tandpastatubes over de toonbank. Colgate-Palmolive stelt de technologie achter de 100% recycleerbare tube via open source ter beschikking aan andere producenten. “De bedoeling is om kritische massa te creëren”, vervolgt Caroline Brucker. “Door recycleerbare tubes de standaard te maken, bewerkstelligen we een échte verandering binnen het gamma. De technologie is immers niet alleen toepasbaar op tandpastatubes maar bijvoorbeeld ook op tubes van gezichtscrème.”
Colgate-Palmolive werkt momenteel aan een innovatieve, lichte dop van HDPE ter vervanging van de huidige dop van PP (polypropyleen), die ook recycleerbaar is.
Als motor van de circulaire economie in België werkt Fost Plus samen met de leden aan een recyclageoplossing voor elke verpakking die op de markt komt.
(1) Kantar Brand Footprint Report 2020, Penetration Colgate 59,7%