Alle verpakkingen recycleren. We gaan ervoor.
In België recycleren we bijna al onze verpakkingen en dat maakt ons dan ook bijna helemaal blij. Hiervoor willen we je alvast bedanken: omdat jij overal sorteert kunnen wij beter recycleren.
Nu, voor we de champagne-, bier-, water- en frisdrankflessen of drankkartons bovenhalen, willen we graag nog die laatste extra inspanning doen.
Wij doen meer dan ooit ons best om ons verwerkingsproces te blijven innoveren. Zo introduceerden we onlangs de Nieuwe Blauwe Zak om nog meer plastic verpakkingen in te zamelen, strijden we met het beloningssysteem van de Click tegen zwerfvuil en zorgen we zo voor meer recyclage van verpakkingen die we buitenshuis gebruiken, bouwen we nieuwe sorteercentra om verpakkingsmaterialen zuiverder te sorteren en recycleren we meer en meer in ons eigen land. Maar als we echt alle verpakkingen willen recycleren, dan hebben we jouw hulp nodig.
Thuis, op het werk, in de sportclub of onderweg. Bij elk drankje dat je drinkt. Bij elke verpakking die achterblijft. Want enkel als wij elk blikje, elk flesje, elk drankkarton of eender welke andere verpakking terugkrijgen, kunnen wij ze recycleren.
Wij gaan er alvast volledig voor. Jij ook?
Fost Plus. Alle verpakkingen recycleren. We gaan ervoor.
Hoe wordt een plastic flesje terug een plastic flesje?
Liever een handig klein waterflesje dan zo'n grote fles water? We gaan ervoor.
Stap één is om je lege flesje te sorteren bij het PMD, dat weet je intussen. Maar wat gebeurt er daarna?
In het sorteercentrum wordt jouw flesje uitgesorteerd op basis van de materiaalsoort en de kleur. Vervolgens worden alle gesorteerde flessen in grote balen geperst om het transport naar de recyclagefabriek te vereenvoudigen.
Daar worden de plastic flessen gewassen en vermalen tot schilfers of korrels. Tenslotte worden die schilfers of korrels gesmolten en omgevormd om er nieuwe producten of verpakkingen mee te maken.
Nieuwe flesjes, bijvoorbeeld! En zo komen die weer bij jou terecht. Een flesje dat jij in de juiste afvalbak sorteert, wordt niet verbrand als restafval of eindigt niet als zwerfvuil. Door te sorteren, wordt jouw flesje effectief gerecycleerd. Zo maken wij van jouw grote fles water een heleboel kleine flesjes. Of heb je toch liever omgekeerd?
Wat gebeurt er met de lege verpakkingen die ik in de blauwe zak sorteer?
Genoeg gebruind in de zon, tijd om je vloeren te doen blinken? Zullen we van jouw fles zonnecrème dan een fles javel maken? Maar hoe doen we dat? Wat gebeurt er met je PMD eenmaal je dit in de blauwe zak gesorteerd hebt?
Om verpakkingen te kunnen recycleren, moeten ze eerst uitgesorteerd worden. Dat gebeurt in één van de vijf hoogtechnologische PMD-sorteercentra in België.
Samen sorteren ze zo'n 250.000 ton PMD per jaar. Hoe gaat dat in zijn werk? De eerste stap is de zakkenopener, waarna al het PMD op de transportbanden terechtkomt. Dan sorteren de trommelzeven alles op grootte. De windshifter zuigt lichte materialen zoals folies van de band. Daar zitten ook de blauwe zakken zelf bij, want ook die recycleren we. Reuzenmagneten en wervelstroomscheiders halen stalen en aluminiumverpakkingen eruit. Een reeks infrarooddetectoren sorteert het afval op zicht en op basis van reflecties. Een ballistische scheider sorteert vlakke en volle vormen uit, zoals je fles zonnecrème of javel. Dankzij al deze technologieën samen krijgen we uiteindelijk 14 aparte materiaalstromen die in grote balen worden geperst. Nu zijn ze klaar om gerecycleerd te worden.
Klaar met poetsen? Tijd om weer te gaan zonnen. Vergeet je niet in te smeren.
Wordt mijn fles ketchup opnieuw een fles ketchup?
Ketchup gemorst op je nieuwe witte broek? Geen zorgen, wij maken van jouw fles ketchup snel een fles wasmiddel. Hoe doen we dat?
Wat jij in de blauwe PMD-zak gooit, wordt gerecycleerd. Daarmee vertellen we je niets nieuws.
Recycleren betekent dat we het materiaal verwerken tot een secundaire grondstof. Hiermee maken we nieuwe producten of verpakkingen. Of we de gerecycleerde grondstoffen mogen gebruiken voor dezelfde toepassing, hangt af van de kunststofsoort. Een plastic PET-drankfles wordt meestal gerecycleerd tot een nieuwe drankfles. Een fles ketchup, daarentegen, kunnen we vaak niet recycleren tot een nieuwe fles ketchup. Dat komt omdat deze fles soms gemaakt is van HDPE. En gerecycleerd HDPE mag vooralsnog niet gebruikt worden om nieuwe verpakkingen voor voedingsmiddelen te maken. Die zijn immers onderworpen aan zeer strikte Europese regels inzake voedselveiligheid.
Onderzoek en technologische innovaties kunnen hier wel verandering in brengen. Dus het is niet onwaarschijnlijk dat in de nabije toekomst nog andere kunststofsoorten, zoals HDPE, gebruikt mogen worden om een-op-een te recycleren.
Ondertussen recycleren we natuurlijk alle plastic verpakkingsmaterialen. Er zijn immers heel wat meer verpakkingen en producten op de markt, dan alleen voedselverpakkingen. En al wat gemaakt kan worden van gerecycleerde grondstoffen betekent winst voor de natuur.
En jouw fles ketchup? Daar maken we dus een fles wasmiddel van. Zo heb jij in geen tijd weer een propere witte broek.
Sorteren buitenshuis, hoe werkt dat?
België staat in de Europese top wat betreft verpakkingsrecyclage. Dat hebben we te danken aan iedereen die sorteert: thuis, op het werk, in de sportclub en overal waar dit kan. In 2020 recycleerden we zo bijna 95% van alle verpakkingen die op de markt kwamen.
Buitenshuis, en zeker onderweg, in de straten en op pleinen, is het een stuk moeilijker om die goede sorteergewoonte van thuis door te trekken. Sorteren in de openbare ruimte is nu eenmaal niet overal mogelijk. Bovendien eindigt een deeltje van de verpakkingen jammer genoeg nog steeds als zwerfvuil.
Daardoor gaan die materialen verloren voor de circulaire economie – en dat is jammer. Met de Click willen we daar een dubbel antwoord op bieden.
Enerzijds willen we zwerfvuil uit de wereld bannen. Dat doen we door jou te belonen wanneer je het goede gedrag vertoont: je eigen verpakking van consumptie onderweg of opgeraapt afval in de juiste afvalbak gooien. Dat werkt zo: scan of fotografeer de verpakking of het afval, gooi het vervolgens in de juiste afvalbak en ontvang Circular Ucoins: virtueel geld dat je kan besteden bij lokale handelaars.
Anderzijds willen we meer verpakkingen inzamelen voor recyclage, en dus ook de verpakkingen uit openbare afvalbakken op straat. Dat zijn immers recycleerbare materialen die we in de keten kunnen en willen opnemen. Daarom passen we binnen het Click-project het principe van ‘voorsortering’ toe. Wat betekent dat? De inhoud van de straatvuilnisbakjes wordt naar een gespecialiseerd voorsorteercentrum gebracht, waar de verpakkingen van het restafval gescheiden worden. Het PMD gaat dan naar een PMD-sorteercentrum, waar het samen met de inhoud van jouw huis-aan-huis ingezamelde blauwe zak zijn weg naar recyclage volgt.
Kortom, sorteer thuis via de blauwe PMD-zak. En ben je buitenshuis, sorteer dan waar mogelijk en maak de ‘Click’ tegen zwerfvuil om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk verpakkingen gerecycleerd kunnen worden. Je verdient er nog een virtueel centje mee ook. Je kan vandaag al Clicken in Antwerpen, Namen, Anderlecht en aan de kust. Voor meer informatie www.the-click.be.