Meldingsformulier oververpakking
Samen voor minder oververpakking
Verpakkingen maken deel uit van ons dagelijks leven. Ze beschermen onze producten, maken ze langer houdbaar en vergemakkelijken transport, opslag en consumptie. We kunnen ons nauwelijks een wereld zonder verpakkingen voorstellen.
Tegelijk worden we ons steeds meer bewust van de impact die verpakkingen hebben op ons milieu. Momenteel doen producenten al inspanningen om verpakkingen te vermijden en gebruiken ze voornamelijk recycleerbare materialen. Maar we weten dat er nog een lange weg te gaan is. Daarom roepen we je op om via deze website verpakkingen te melden die volgens jou verbeterd kunnen worden.
Wanneer spreken we van oververpakking?
Meer verpakking gebruiken dan strikt noodzakelijk om het product te beschermen heeft een negatieve impact op het milieu. Maar de milieu-impact van productverlies door een verkeerde verpakking is vaak veel groter dan een te grote verpakking.
Idealiter is de hoeveelheid verpakking die voor een product gebruikt wordt uiteraard zo klein mogelijk. Daarnaast moet ook rekening gehouden worden met de recycleerbaarheid van de verpakking: de lichtste verpakking is niet noodzakelijk de best recycleerbare. Wanneer voor een nieuwe verpakking ook nieuwe machines op de productielijn nodig zijn, kan het bovendien enkele jaren duren voordat de nieuwe verpakking op de markt komt.
In de komende jaren zal de nieuwe Europese verordening voor verpakking en verpakkingsafval (PPWR) beperkingen opleggen voor verschillende soorten verpakkingen om hun milieu-impact te verlagen.
Top 5 meldingen
Voor sommige verpakkingen waar we vaak meldingen over krijgen, hebben we onze antwoorden verzameld. Dat betekent niet dat wij en de producenten die verpakkingen niet willen verminderen of aanpassen, maar we leggen uit waarom ze momenteel nog worden gebruikt.
Multipacks of groepsverpakkingen worden gebruikt om logistiek en transport te vereenvoudigen voor producenten, distributeurs én consumenten. Het is immers niet echt praktisch om meerdere flessen tegelijk mee te nemen wanneer ze niet op de een of andere manier bij elkaar gehouden worden.
De plastic folies die worden gebruikt voor die groepsverpakkingen zijn recycleerbaar. Ze zijn meestal gemaakt van polyethyleen en mogen in de blauwe PMD-zak. Ze worden in België gerecycleerd tot nieuwe folies.
Verschillende merken en supermarkten ontwikkelen momenteel alternatieven voor de folies.
Sommige alternatieven gebruiken minder materiaal, andere zijn herbruikbaar. Een aantal supermarkten bieden nu bijvoorbeeld kleine herbruikbare kratten aan voor 6 flesjes bier, naast de grote kratten die al beschikbaar zijn voor 24 flesjes.
De komende jaren zal de nieuwe Europese verordening over verpakking en verpakkingsafval (PPWR) beperkingen opleggen aan eenmalige groepsverpakkingen uit plastic, wat de overgang naar alternatieven zou moeten versnellen. Fost Plus wil de komende jaren een belangrijke rol spelen op het gebied van preventie en hergebruik en bedrijven begeleiden bij die belangrijke transitie. Het is onze ambitie om ook in dit domein toonaangevend te worden, net zoals we dat de afgelopen 30 jaar geweest zijn in recyclage.
Deze groepsverpakkingen worden gebruikt om de logistiek in de winkel te vergemakkelijken, bijvoorbeeld tijdens promoties. Dankzij de verpakkingen kunnen de schappen sneller aangevuld worden en de wachttijden aan de kassa worden korter, waardoor ook de kosten van het eindproduct voor de consument verlagen.
De plastic folies die gebruikt worden voor die groepsverpakkingen zijn recycleerbaar en mag je in de blauwe PMD-zak sorteren.
Verschillende merken en supermarkten ontwikkelen momenteel alternatieven voor de folies. Sommige schakelen bijvoorbeeld over op smalle wikkels van plastic of papier. Die overstap kan tijd in beslag nemen omdat meestal ook de machines aangepast moeten worden. Voor sommige verpakkingstypes is het moeilijker om een alternatief te vinden.
De komende jaren zal de nieuwe Europese verordening verpakking en verpakkingsafval (PPWR) beperkingen opleggen aan eenmalige groepsverpakkingen uit plastic, wat de overgang naar alternatieven zou moeten versnellen.
Fost Plus wil de komende jaren een belangrijke rol spelen op het gebied van preventie en hergebruik en bedrijven begeleiden bij die belangrijke transitie. Het is onze ambitie om ook in dit domein toonaangevend te worden, net zoals we dat de afgelopen 30 jaar geweest zijn in recyclage.
Wist je dat je deze groepsverpakkingen in de winkel mag achterlaten? Dat voorkomt uiteraard niet dat de verpakking wordt gebruikt, maar het vereenvoudigt wel de inzameling.
Sommige voedingsproducten verliezen snel hun versheid of smaak na het openen van de verpakking. Om de klantentevredenheid te verhogen en voedselverspilling te voorkomen, worden deze producten vaak per stuk verpakt. Zoals hierboven uitgelegd, is de milieu-impact van voedselverspilling meestal groter dan die van de verpakking. Alle energie en grondstoffen die ingezet werden om de voedingsproducten te produceren, gaan dan immers verloren.
Bovendien verwachten consumenten voor bepaalde producten en toepassingen extra gebruiksgemak die alleen een verpakking kan bieden. Denk maar aan kleine of individuele porties voor kinderen en kleine gezinnen of porties die je kan meenemen naar school of tijdens een wandeling.
De buitenste verpakking heeft dan vooral een logistieke en praktische functie voor producenten, distributeurs en consumenten. Het is niet echt handig om individueel verpakte koekjes of biscuits één voor één mee te nemen.
Deze verpakking is meestal recycleerbaar: het gaat vaak om transparante polyethyleenfolie, polypropyleenfolie of een kartonnen doos.
Een aantal van deze verpakkingen kunnen nog verder verbeterd worden door bijvoorbeeld de lege ruimte te verkleinen of gerecycleerd materiaal te gebruiken. Voordat een deel van de verpakking weggenomen wordt, moet de geschatte impact op voedselverspilling altijd worden bestudeerd.
Wanneer duidelijk blijkt dat een verpakkingslaag geen functie heeft, moet die uiteraard verwijderd worden. Dankzij het formulier op deze pagina werd in 2023 een verpakking voor chocoladerepen verbeterd: een consument liet Fost Plus via het Meldpunt Oververpakking weten dat de chocoladerepen individueel verpakt waren, vervolgens in een eerste groepsverpakking waren geplaatst, waarvan er meerdere in een derde verpakking waren samengebracht. Na de melding verwijderde de producent een deel van de groepsverpakking.
Wist je dat je deze groepsverpakkingen in de winkel mag achterlaten? Dat voorkomt uiteraard niet dat de verpakking wordt gebruikt, maar het vereenvoudigt wel de inzameling.
Producenten en distributeurs baseren hun verpakkingskeuze voor groenten en fruit op uitgebreide tests en studies. Bedoeling is om voedselverlies en -verspilling zoveel mogelijk te voorkomen, zowel in de winkel als bij de consument thuis.
Voor bepaalde groenten en fruit kan de verpakking voedselverspilling voldoende verminderen om de milieu-impact ervan te compenseren. Onlangs voerde OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) een studie uit over het gebruik van eenmalige verpakkingen voor verschillende soorten groenten en fruit. De resultaten zijn hier beschikbaar voor het publiek.
Hoewel de meeste verpakkingen voor groente en fruit recycleerbaar zijn, wordt er heel wat onderzoek gevoerd naar het verwijderen of hergebruiken van verpakkingen voor groenten en fruit.
De Europese verordening EU 2018/848 schrijft voor dat biologische en niet-biologische groenten en fruit niet met elkaar in contact mogen komen. Ook dat kan in sommige gevallen het gebruik van verpakkingen kan verklaren.
Tot slot zal de nieuwe Europese verordening verpakking en verpakkingsafval (PPWR) de komende jaren beperkingen opleggen voor eenmalige plastic verpakkingen voor fruit en groenten van minder dan 1,5 kg. Fost Plus wil een belangrijke rol spelen op het gebied van preventie en hergebruik en bedrijven begeleiden bij die belangrijke overgang. Het is onze ambitie om ook in dit domein toonaangevend te worden, net zoals we dat de afgelopen 30 jaar geweest zijn in recyclage.
Transportverpakkingen en kartonnen dozen zijn meestal beschikbaar in een aantal standaardformaten en -volumes. Voor de verzending wordt een formaat geselecteerd dat zo nauw mogelijk aansluit bij het product, maar toch kan de verpakking een stuk groter uitvallen dan strikt noodzakelijk.
Verschillende e-commercebedrijven hebben al initiatieven genomen om hun verpakkingsverbruik te reduceren en gebruiken bijvoorbeeld geen extra verpakking meer voor de levering van apparatuur die al stevig verpakt is, zoals huishoudelijke apparaten.
De komende jaren zal de nieuwe Europese verordening inzake verpakking en verpakkingsafval (PPWR) beperkingen opleggen voor groeps-, transport- en e-commerceverpakkingen. Zo zal de lege ruimte in de verpakking maximaal 50% van het volume mogen bedragen.
Fost Plus wil een belangrijke rol spelen op het gebied van preventie en hergebruik en bedrijven begeleiden bij die belangrijke overgang. Het is onze ambitie om ook in dit domein toonaangevend te worden, net zoals we dat de afgelopen 30 jaar geweest zijn in recyclage.
Denk je dat een verpakking te groot is voor het product of op het eerste zicht geen functie heeft?
Laat het ons dan weten via onderstaand formulier. Geef een beschrijving van het product, de verpakking, het merk en het verkooppunt.
We reageren zo snel mogelijk op je melding en geven die door aan de producent.