Risico op brandgevaar in sorteercentra neemt toe
Het is een verontrustende trend. In het PMD-sorteercentrum van PreZero in Evergem vinden ze steeds meer kleine elektro en batterijen in de blauwe zakken. Sitemanager Sam Coomans trekt aan de alarmbel. “De batterijen kunnen door een mechanische beschadiging ontbranden en vormen een reëel gevaar voor de mensen die in ons sorteercentrum werken.”
Sinds de invoering van de Nieuwe Blauwe Zak mag er veel meer bij PMD dan vroeger. Alle plastic verpakkingen zijn nu toegelaten, inclusief potjes, bakjes, folies en zakken. Sommigen gaan echter net iets te ver in hun enthousiasme om meer te sorteren. “Bij controles stelden we vast dat in bepaalde batches om de paar minuten batterijen en kleine elektrotoestellen over de band rolden. Dat maakt ons bijzonder ongerust, gezien het grote brandgevaar,” zegt Sam Coomans van PreZero, een van de vijf nieuwe sorteercentra in ons land die instaan voor het sorteren van de PMD-zakken.
Ontbranding door mechanische beschadiging
Boosdoeners zijn vooral de lithium-batterijen. Die kennen we uit smartphones en laptops, maar ze komen ook steeds vaker voor in kleine elektro zoals scheerapparaten, zaklampen, speelgoed of boormachines. “Het is al langer bekend dat de batterijen bij verkeerd gebruik kunnen ontbranden,” zegt Sam Coomans. “Daarbij komen gassen vrij en kunnen zelfs steekvlammen of kleine explosies ontstaan.”
Het brandgevaar doet zich met name voor bij een mechanische beschadiging van de batterij. “En daar schuilt het grootste gevaar voor ons sorteercentrum. Beschadigingen kunnen onder meer ontstaan door de wiellader of de grijper van een kraan die de zakken verplaatst, of bij het mechanisch openscheuren van de zakken aan het begin van het sorteerproces. Ons sorteercentrum is pas open sinds mei vorig jaar, maar we hebben in die tijd toch al een paar bijna-incidenten gehad – voorlopig zonder grote gevolgen dankzij onze brandveiligheid- en detectiesystemen. Daarnaast werken wij ook met artificiële intelligentie zodat we storingen in het sorteerproces waarbij brand kan ontstaan snel opsporen en aanpakken.”
Groot gevaar voor medewerkers
Het risico op een uitslaande brand is ondanks al deze maatregelen niet denkbeeldig, want PMD is op zich heel brandbaar. Plastics zijn immers vervaardigd uit olie-gebaseerd materiaal. Een kleine steekvlam kan voldoende zijn om brand te veroorzaken. Via de sorteerbanden kan het brandende materiaal zich bovendien heel snel doorheen de hele fabriek verspreiden.
De mogelijke materiële schade in de sorteercentra is maar één deel van het verhaal. “In ons sorteercentrum in Evergem bij Gent werken een honderdtal mensen. Ze staan onder meer in voor de kwaliteitscontrole en het onderhoud van de machines. Hun veiligheid is onze grootste zorg. We roepen mensen dan ook op om twee keer na te denken over wat ze in de PMD-zak stoppen,” besluit Sam Coomans.
Wat doe je wel met batterijen en elektro?
PMD > enkel verpakkingen. De P in PMD staat voor plastic verpakkingen. Alle andere (grote) plastic voorwerpen, zoals speelgoed of emmers, breng je best naar je recyclagepark. Meer informatie op www.fostplus.be.
Batterijen > Bebat. Gebruikte batterijen die je kan verwijderen uit het toestel, geef je af in een van de vele Bebat-inzamelpunten over het hele land, waaronder de meeste recyclageparken en supermarkten. Meer informatie op www.bebat.be.
Elektro > Recupel. Met oude elektrische en elektronische apparaten kan je terecht in alle Recupel-inzamelpunten, waaronder recyclageparken, Kringwinkels en elektrozaken. Meer informatie op www.recupel.be.