Casestudy

Sources ALMA - Een natuurlijk product in een duurzame verpakking

 

De Franse waterproducent Sources ALMA introduceerde een uniek dopsysteem voor zijn PET-flessen. Het systeem zorgt ervoor dat de doppen niet langer in de natuur terechtkomen en samen met de fles gerecycleerd worden. Het bedrijf heeft ook oog voor wat er verderop in de keten gebeurt en investeerde samen met Suez in een bottle-to-bottle recyclagefabriek. “Waarom zouden we grondstoffen aan de andere kant van de wereld kopen als we lokaal materialen kunnen recupereren die we nodig hebben”, zegt CSR Director Agnès Jacquot.

Sources ALMA is een Franse producent van mineraalwater uit achttien natuurlijke bronnen in Frankrijk. In België is het bedrijf onder meer bekend van de merknaam Cristaline, maar Sources ALMA produceert ook flessenwater voor een aantal grote retailers die het water vervolgens onder hun eigen merknaam op de markt brengen. Sources ALMA mag zich zelfs Belgische marktleider noemen voor gebotteld flessenwater.

Impact reduceren

Als producent van een natuurlijk product, draagt Sources ALMA duurzaamheid hoog in het vaandel. “We beperken de milieu-impact van onze verpakkingen tot een minimum", zegt Agnès Jacquot. “Zo zijn we erin geslaagd om de nodige hoeveelheid plastics voor een fles doorheen de jaren steeds verder te reduceren. Onze flessen voor Cristaline zijn zelfs veruit de lichtste op de Franse markt”. Het bedrijf brengt ook enkel transparante, niet-gekleurde flessen op de markt omdat die de recyclage naar nieuwe flessen vergemakkelijken.

Vastgemaakte doppen

In 2016 introduceerde Sources ALMA een unieke, vastgemaakte dop voor alle flessen voor plat water. “Het principe is eigenlijk heel eenvoudig. In plaats van de dop volledig los te schroeven, werken we met een klapsysteem, waarbij de dop ook na de opening aan de fles bevestigd blijft. Op die manier zijn we zeker dat de dop niet in de natuur terechtkomt. Bovendien kan de consument de dop samen met de fles recycleren.”

Het initiatief kwam er nadat de voorzitter van het bedrijf in een reportage beelden zag van vogels en zeedieren die stukjes plastic ingeslikt hadden. “Hij was vastberaden om te vermijden dat dit met onze doppen zou gebeuren en gaf intern de opdracht om binnen de achttien maanden met een oplossing te komen.”

De vastgemaakte dop groeide in Frankrijk ondertussen uit tot de standaard voor waterflessen. Meer nog, de Europese Commissie besliste inmiddels om de vastgemaakte dop te verplichten voor alle plastic flessen. “Het beste bewijs dat je als individueel bedrijf wel degelijk impact kunt hebben en zelfs een hele markt kunt verduurzamen.”

Ingenieus systeem

In 2020 nam Sources ALMA de volgende logische stap en lanceerde het ook een vastgemaakte dop voor de spuitwaterflessen. “Daarvoor ontwikkelden we een volledig nieuw dopsysteem: de Déviss’Clic”, legt Agnès Jacquot uit. “Gebruikers maken eerst een korte schroefbeweging waardoor een beetje van het koolzuurgas vrijkomt, net als bij een gewone schroefdop. Daarna klikken ze de dop naar achteren om deze te blokkeren in open positie en vervolgens het water in een glas te gieten, of rechtstreeks van de fles te drinken. Na gebruik klikken ze dop terug en schroeven ze de dop opnieuw vast.”

De ontwikkeling van de nieuwe dop was een behoorlijk huzarenstukje. “Het ingenieuze systeem garandeert een optimale bewaring van het koolzuurgas, maar vrijwaart tegelijk ook het gebruiksgemak voor de consument. Dit is het resultaat van een nauwe samenwerking met onze leverancier. Verschillende departementen in het bedrijf waren betrokken bij de pilootprojecten en de implementatie.” Intussen gingen de eerste (kleine) flessen voor de horeca in de verkoop, later in 2021 komen de flessen met de nieuwe dop ook in de winkels.

Unieke bottle-to-bottle recyclage

Daarnaast neemt ook de hoeveelheid gerecycleerd materiaal in de flessen van Sources ALMA stelstelmatig toe. Zo bevatten de flessen voor Cristaline minstens 25 procent recyclaat, de flessen voor het merk Montcalm bestaan zelfs voor de volle 100 procent uit gerecycleerde PET. “Plastic flessen zijn, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, uitermate geschikt voor recyclage. Zowel het PET van de fles als de HDPE van de dop kan perfect gerecycleerd worden tot nieuwe grondstoffen om nieuwe flessen mee te maken”, benadrukt Agnès Jacquot.

Sources ALMA ging onlangs nog een stap verder en investeerde samen met Suez in een recyclagefabriek nabij Charleroi, genaamd FILAO. De fabriek, in opbouw, zal de capaciteit hebben om jaarlijks 40.000 ton PET-flessen te recycleren die via de PMD-zak van Fost Plus bij Belgische gezinnen worden ingezameld. Sources ALMA zal de gerecycleerde flessen vervolgens gebruiken als grondstof voor nieuwe flessen die grotendeels voor de Belgische markt bestemd zijn. Bottle-to-bottle-recyclage vermijdt dat er 3 ton CO2 per geproduceerde ton r-PET wordt uitgestoten.

Plastic flessen zijn, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, uitermate geschikt voor recyclage. Zowel het PET van de fles als de HDPE van de dop kan perfect gerecycleerd worden tot nieuwe grondstoffen om nieuwe flessen mee te maken

“Op die manier willen we ook verderop in de keten onze verantwoordelijkheid nemen en duurzame recyclage stimuleren, zo dicht mogelijk bij de plaats van consumptie en productie. Waarom zou je nog grondstoffen aan de andere kant van de wereld gaan kopen als ze hier volop beschikbaar zijn? Het is bovendien een geruststellende gedachte om als bedrijf precies te weten waar de materialen voor onze flessen vandaan komen. Tot slot is het ook een mooi signaal naar Belgische consumenten: de flessen die ze thuis netjes sorteren, kunnen ze een aantal weken of maanden later in hun eigen supermarkt terugvinden ”, besluit Agnès Jacquot.