Casestudy

Lactel innoveert de verpakkingen voor de Belgische melksector

 

Het Belgische melkbedrijf Lactel heeft al zijn melkflesverpakkingen voorzien van een plastic folie van polyethyleen (PE) die voor 50% uit gerecycleerd materiaal bestaat.

Ondernemingen hechten veel belang aan de duurzaamheid van hun verpakkingen. Daarom heeft het Belgische melkbedrijf Lactel al zijn melkflesverpakkingen voorzien van een plastic folie van polyethyleen (PE) die voor 50% uit gerecycleerd materiaal bestaat. Daarmee is Lactel het eerste melkmerk in België dat gerecycleerd materiaal gebruikt voor zijn omverpakkingen.

De nieuwe plastic folie van Lactel, die gedeeltelijk uit gerecycleerd polyethyleen (rPE) wordt vervaardigd, is een milieuvriendelijkere oplossing. Dankzij deze bundelfolie, die voor 50% uit gerecycleerd PE bestaat, bespaart Lactel maar liefst 125.000 kg nieuw geproduceerd plastic per jaar. Het gebruik van gerecycleerde inhoud betekent bovendien een beperking van de CO2-uitstoot met 15% en een vermindering van de gebruikte hoeveelheid water met 16%.

Anastasia Vanherrewegen, Senior Brand Manager Lactel België, verklaart dat “in België zet Lactel zich al meer dan 10 jaar in voor lokale en duurzame melk. Maar los van het dierenwelzijn en de biodiversiteit werkt onze zuivelfabriek in Walhorn al verschillende jaren aan een milieuvriendelijkere productie. Het was dan ook vanzelfsprekend om samen met onze partner Barbier in Frankrijk na te denken over onze verpakkingen en te werken aan een duurzamer alternatief voor onze bundelfolies met de Recyplast ® folie van onze partner Barbier. Bij Lactel zijn we ervan overtuigd dat we allemaal ons steentje moeten bijdragen om onze planeet te beschermen".

De kers op de taart is dat deze plastic PE-folie binnenkort in België zal kunnen worden gerecycleerd. De werken voor een nieuw recyclagecentrum dat kan instaan voor de recyclage van PE-folies tot nieuwe PE-folies zijn onlangs van start gegaan (maak kennis met het recyclagecentrum ECOO Beringen). Het gaat onder andere om verpakkingszakjes, plastic folie die gebruikt wordt voor de omverpakking van multipacks, en dus de folie rond de melkflessen van Lactel. Op die manier wordt een echte kringloopeconomie van verpakkingen gecreëerd.

Dankzij deze bundelfolie, die voor 50% uit gerecycleerd PE bestaat, bespaart Lactel maar liefst 125.000 kg nieuw geproduceerd plastic per jaar.

Plastic folies, zoals de voor 50% gerecycleerde PE-folie van Lactel, kunnen door de burger worden gesorteerd in de Nieuwe Blauwe Zak om dan opnieuw te worden gerecycleerd. Ondertussen gelden de uitgebreide sorteerregels voor pmd in Brussel, in heel Vlaanderen en in het grootste deel van Wallonië. De laatste Waalse intercommunales zullen na de zomer mee op de kar springen. Dankzij deze eenvoudige en uniforme boodschap rond sorteren hebben we in 2020 de kaap van recyclage van 51% van de plastic verpakkingen bereikt.

Patrick Laevers, algemeen directeur van Fost Plus: “Onze bedoeling is een kringloopeconomie voor verpakkingen te creëren. Het gebruik van gerecycleerde inhoud in huishoudelijke verpakkingen is de laatste schakel van de keten, die begint met de uniforme inzameling van deze verpakkingen. Op die manier blijven de materialen zoveel mogelijk in de keten".

“Sinds de lancering van onze eigen flessenproductie in onze vestiging in Walhorn werken we continu aan de verbetering van onze verpakkingen om ze milieuvriendelijker te maken. Onze flessen zijn 100% recycleerbaar en bestaan voor 30% uit gerecycleerd materiaal. En recent nog hebben we het gewicht van de fles geoptimaliseerd om onze materiaalvolumes verder te beperken. Als u de flessen een tweede leven wilt geven, vergeet ze dan niet te sorteren en in uw blauwe PMD-zak te stoppen”, aldus Anastasia Vanherrewegen.