Flowpacks zijn al heel lang een populaire verpakking voor de meest uiteenlopende producten. Maar ze kunnen ook een interessante oplossing zijn voor verse voeding zoals kaas of vlees: ze zijn licht en compact, terwijl ze toch een goede houdbaarheid garanderen. Al kan het voor de consument soms nog even wennen zijn om producten als gehakt in een flowpack te zien.
Flowpacks zijn een klassieker onder de verpakkingen. Ze worden gebruikt voor snoeprepen en koekjes, maar evengoed voor medisch materiaal of elektronica. Het zijn lichte verpakkingen waarvoor weinig materiaal nodig is en ze kunnen snel en eenvoudig geproduceerd worden. Het product zit mooi luchtdicht afgesloten en er kunnen gassen toegevoegd worden die de houdbaarheid verbeteren.
Vermijd multilaagverpakkingen
Ook voor verse voeding zoals kaas of charcuterie kunnen ze een goede verpakking zijn. “Maar dan kies je best voor recycleerbare materialen zoals polypropyleen (PP) of polyethyleen (PE), en je vermijdt ook best de multilaagvarianten,” zegt Annemarie Abbeel, Senior Expert Design for Recycling.
Een goed voorbeeld is Delhaize, dat in 2024 flowpacks uit mono-materialen introduceerde voor 21 referenties in het assortiment gesneden kazen van haar huismerk. De nieuwe verpakkingen vervangen daarbij twee andere verpakkingstypes: het klassieke rigide bakje met een plastic afsluitfolie, en de multilaagverpakking waarbij de kaassneetjes op een dun laagje van gelamineerd papier-karton lagen met daarbovenop een plastic afsluitfolie. Delhaize verwacht hiermee 86 ton plastic per jaar te besparen.
Ook voor vers vlees
Ook Carrefour maakte in 2024 een opmerkelijke switch naar flowpacks voor vier referenties in haar gamma van varkens- en rundsgehakt. Het is voor Belgische consumenten misschien nog even wennen om hun vers vlees in deze nieuwe verpakking in de rekken te zien liggen, maar in buurlanden zoals Nederland en Frankrijk zien we die al vaker. De nieuwe verpakking vervangt de plastic bakjes met afsluitfolie en doet het met heel wat minder materiaal: Carrefour verwacht dat ze met de nieuwe verpakking tot 75% plastic kunnen besparen, goed voor 16 ton per jaar.
- Duurzame en recycleerbare verpakkingen zijn een must. Fost Plus helpt je op weg.