Kinderen zijn nieuwsgierige wezens. Zelfs lang na de 'waarom'-fase stellen ze de wereld in vraag. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze willen weten waarom het belangrijk is om goed te sorteren en wat er dan exact met die ingezamelde materialen gebeurt. In hun podcast Wetenschapje benadert Het Geluidshuis dergelijke vragen vanuit de wetenschap. Fost Plus en Mooimakers zetten hun schouders onder de productie van een aflevering rond recyclage als fakkeldrager in de strijd tegen zwerfvuil.
Zwerfvuil ontsiert onze straten en pleinen, is schadelijk voor de natuur en de dieren en leidt ertoe dat materialen verloren gaan. Het principe achter de circulaire verpakkingseconomie is immers dat materialen in de keten blijven en door recyclage een nieuw leven krijgen als grondstof voor een nieuwe verpakking of product. Dit bewustzijn creëert een gedragsverandering die zwerfvuil tegengaat. Wanneer verpakkingen beschouwd worden als een kostbare grondstof, gaat men er gerichter mee om. Kwalitatieve sortering is de eerste stap naar kwalitatieve recyclage.
In de podcast wordt deze complexe boodschap vertaald voor de doelgroep. Van het ontstaan van de plastic soep tot het recyclageproces van papier en karton: beluister hier de podcast en ontdek of je van papier terug een boom kan maken.
Wetenschapje is een podcast voor kinderen vanaf 8 jaar door audio-productiehuis Het Geluidshuis. Mooimakers is het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG.