Fost Plus verzamelt steeds verpakkingsgegevens met een specifiek doel. Hierdoor gaat de stijgende techniciteit van een detailaangifte hand in hand met een stijgend belang van datakwaliteit. We laten onze leden echter niet aan hun lot over en bieden vanaf dit kalenderjaar extra ondersteuning door (a) via een gepersonaliseerd dashboard een diepgaand inzicht te bieden in de ingediende aangifte, (b) via een betalende dienstverlening verpakkingsfiches te laten opstellen door een externe partner.
Een diepgaand inzicht in je aangifte 2022 via My Sanity Check
Samen zien we meer. In de overtuiging dat het om een gemeenschappelijk belang gaat, deelt Fost Plus een aantal sanity checks met haar leden.
- Evoluties in gewichten, aantallen en bijdragen – per productfamilie, per aangiftetype of per materiaal
- Evoluties in recycleerbaarheid of recycled content
- Anomalieën in de verpakkingsgegevens opsporen via outlier detectie of onverwachte combinaties
Beschikbaar via het Home scherm in MyFost in de rubriek rapporten. Fout opgemerkt? Geen nood! Je hebt nog tot 30.06 om eventuele correcties aan te brengen. Uiteraard: hoe vroeger, hoe liever.
Laboanalyses als een nieuwe dienstverlening aan de leden
Ondervind je moeite om een correcte verpakkingsfiche op te stellen ? Fost Plus helpt je om de samenstelling van je verpakkingen te bepalen. Tegen een kleine vergoeding analyseert ons partner-labo je verpakkingen, volledig in lijn met de aangiftemodaliteiten. Hoe werkt het? Na het onderschrijven van de overeenkomst:
- Je stuurt je (al dan niet lege) verpakking(en) naar het opgegeven adres. Dat kan eenvoudig via koerier.
- Je verpakkingen worden geanalyseerd door een gespecialiseerd en daartoe opgeleid labo. De verpakkingen worden geledigd, de verschillende onderdelen uit elkaar gehaald, en – indien nodig – gewassen en gedroogd. Het labo analyseert niet alleen de gebruikte materialen, maar bepaalt ook per verpakkingsonderdeel het gewicht van de verschillende materialen.
- De resultaten van de analyse krijg je onder de vorm van een Excel-bestand dat compatibel is met MyFost. Je ontvangt het resultaat in de volgende maand.
- Zodra je als verpakkingsverantwoordelijke de gegevens hebt nagekeken, kan je ze uit het Excel-bestand in MyFost importeren. Zo beschik je meteen over een gedetailleerde verpakkingsfiche die je kan gebruiken in je aangifte. Klaar!
Fost Plus heeft de ambitie om dit proces volledig binnen MyFost te trekken.
Meer info? Contacteer members@fostplus.be.
Waarom is een correcte aangifte zo belangrijk
De GP-tarieven per materiaal weerspiegelen het reële ketendeficiet zodat elke verpakkingsverantwoordelijke een correcte financiële bijdrage levert aan het Belgische systeem van inzameling, sortering en recyclage. Niet enkel de tarieven moeten de realiteit correct weerspiegelen, dit geldt uiteraard ook voor de hoeveelheden per materiaal die jaarlijks worden aangegeven. Niemand mag te weinig bijdragen, niemand wil te veel bijdragen.
De wettelijke recyclagedoelstelling die aan de basis ligt van de terugnameplicht, is de verhouding per materiaal tussen de gerecycleerde hoeveelheid en de op de markt gebrachte hoeveelheid. Je kan dus pas op een geloofwaardige manier een resultaat claimen wanneer teller en noemer met de nodige accuracy worden bepaald.