Casestudy

Danone lanceert eerste yoghurtpotje van r-PET

 

Materialen in de keten houden, is alleen mogelijk als ze ook op de juiste manier worden ingezameld, gesorteerd en gerecycleerd.

Danone lanceerde vandaag het eerste yoghurtpotje gemaakt van 30% r-PET. Het potje van Light & Free Fruit-yoghurt wordt geproduceerd in Rotselaar. Verpakkingen van gerecycleerd materiaal hebben een lagere CO2-voetafdruk dan verpakkingen gemaakt van nieuw plastic of glas. Met het nieuwe Light & Free Fruit-potje stimuleert Danone het hergebruik van plastic. R-PET biedt een goede verpakkingskwaliteit en het draagt bij aan een circulaire economie voor verpakkingen. PET is een alternatief voor PS, waar yoghurtpotjes gewoonlijk uit vervaardigd zijn. PET is momenteel de enige kunststof in de Europese Unie die op grote schaal mag worden gerecycleerd tot plastic verpakking van levensmiddelenkwaliteit ('food grade material'). PS is eveneens perfect recycleerbaar - zij het vandaag nog niet in voedselveilige toepassingen. PS wordt gerecycleerd tot granulaat, waarvan nieuwe thermogevormde producten gemaakt worden.

De Nieuwe Blauwe Zak als katalysator voor een circulaire economie

Materialen in de keten houden, is alleen mogelijk als ze ook op de juiste manier worden ingezameld, gesorteerd en gerecycleerd. In België is Fost Plus verantwoordelijk voor de recyclageketen van huishoudelijk verpakkingsafval. Vandaag maken al meer dan 6 miljoen Belgen gebruik van de Nieuwe Blauwe Zak, die bijna al het plastic verpakkingsafval verzamelt. Over enkele maanden is de Nieuwe Blauwe Zak in heel België uitgerold. Net als plastic bekertjes, bakjes, folie of zakjes kunnen ook yoghurtpotjes bij het PMD terecht om nadien gesorteerd en gerecycleerd te worden.

Plastic verpakkingen zijn een waardevolle grondstof. Ze moeten in het systeem blijven en mogen geen afval worden. Door specifieke productinformatie te delen, leren consumenten om alle verpakkingen op de juiste manier in de Nieuwe Blauwe Zak te sorteren, zodat ze kunnen worden gerecycleerd. Dit is een belangrijke stap in het sluiten van de circulaire keten.

Uitdagingen voor 2025

Danone gaat de uitdaging aan om tegen 2025 mee te bouwen aan een circulaire economie voor huishoudelijke verpakkingen. Dit op vier manieren:

  • Elimineren van verpakking die niet nodig is.
  • Verpakking ontwerpen die 100% herbruikbaar, composteerbaar of recycleerbaar is.
  • Meer gerecycleerd plastic gebruiken.
  • Samenwerken met Fost Plus als efficiënte Belgische afvalbeheerpartner om recycleerbare verpakking in te zamelen én effectief te recycleren.