Het drankenmerk Coca-Cola introduceert nieuwe doppen in België en Luxemburg. Vanaf 9 februari 2023 schakelt het merk namelijk geleidelijk over naar doppen die aan de flessen blijven hangen. Dat zal gelden voor alle PET-flessen, die sinds 2021 van gerecycleerd plastic (rPET)* worden gemaakt. Deze nieuwe doppen moeten het verzamelen en recycleren aanmoedigen in de strijd tegen zwerfafval. Met deze wijziging voldoet Coca-Cola aan de Europese richtlijn inzake kunststofproducten voor eenmalig gebruik, die in 2024 van kracht wordt.
Wat betekent het?
Vanaf nu wordt de dop aan de hals van de fles vastgemaakt door middel van een stevig lipje dat aan de veiligheidsring is bevestigd. Doppen en flessen zullen dus automatisch op hetzelfde moment worden ingezameld om te worden gerecycleerd. Het wordt zo ook makkelijker om aan te geven hoe moet worden gesorteerd: maak de fles in de lengte plat en sluit hem af met de dop. Het doel van de innovatie is dus het aantal doppen in het zwerfafval verminderen en de consumenten helpen bij de juiste manier van sorteren.
Het merk Coca-Cola staat niet alleen in deze ontwikkeling. In de komende maanden zullen ook andere merken van de groep in België en Luxemburg hetzelfde gaan doen. In de winkel zullen consumenten de eerste verandering zien voor de flessen Coca-Cola, Fanta en Sprite van 1,5 liter. De andere formaten en merken in de portefeuille van Coca-Cola volgen nog voor de zomer, waaronder Fuze Tea en Chaudfontaine.
Tegen eind 2023 zou de transitie afgerond moeten zijn voor alle merken.
Waarom deze verandering?
Met deze verandering voldoet Coca-Cola België en Luxemburg aan de Europese richtlijn inzake kunststofproducten voor eenmalig gebruik en zet het een nieuwe stap in zijn strategie om een wereld zonder afval te bereiken. Het bedrijf heeft een zeer duidelijke visie hoe het de koolstofvoetafdruk van zijn verpakkingen moet verminderen: enerzijds minder verpakkingen gebruiken waar dat mogelijk is; anderzijds gebruikte verpakkingen inzamelen zodat ze gerecycleerd kunnen worden en niet als zwerfvuil eindigen.
Dankzij ultramoderne sorteer- en recyclage-installaties werden flessen en doppen altijd correct gerecycleerd. De machines kunnen namelijk HDPE-doppen en PET-flessen van elkaar scheiden: elke fractie plastic volgt haar eigen weg naar een correcte recyclage. Desondanks valt het op dat veel flessendoppen in het zwerfafval terechtkomen. Deze verandering in de gewoonten voor consumenten en in het ontwerpen voor Coca-Cola zal dus een positief verschil maken voor het milieu.
Meer informatie over dit initiatief vindt u op de website van Coca-Cola.
Vóór deze introductie van Coca-Cola waren er al merken op de markt die de doppen vastmaakten aan de flessen. Onder meer Sources-Alma had dit al geïntroduceerd met zijn merk Cristaline.
*100% gerecycleerd plastic met uitzondering van dop en etiket, en Aquarius 1,5 l, Tropico 1,5 l en Minute Maid 33 cl.